Bu haberi yazdır
"Bu işin bir de Tahkim Kurulu var"
Uzman spor hukukçusu Av.Suat Cem Abanazır derbi ile ilgili TFF yönetiminin vereceği kararla ilgili gözden kaçan bir ayrıntıya dikkat çekti "Bu işin bir de Tahkim ayağı var"  
Bu işin bir de Tahkim Kurulu var

Türkiye geçen hafta oynanan ve yarıda kalan olaylı derbi için TFF yönetim kurulunun saat 15:00 sularında verdiği kararı konuşurken, herkesin gözden kaçırdığı bir ayrıntı ortaya çıktı. 

Uzun yıllar Türkiye'de ve yurt dışında spor hukuku konusunda eğitim alan ve yaklaşık 6 yıl TFF Hukuk Müşavirliği'nde disiplin müfettişi olarak görev yapan Av. Suat Cem Abanazır TFF yönetim kurulunun Fenerbahçe - Beşiktaş maçıyla ilgili vereceği kararın kesin ve nihai bir karar olmadığına değinerek bu konuda son sözü söyleyecek olan makamın Tahkim Kurulu olduğuna dikkat çekti. Abanazır tatil edilen karşılaşmalarla ilgili karar vermeye yetkili olan makamın TFF yönetim kurulu omasına karşılık geçmişte bu tip yarıda kalan tatil edilen karşılaşmalarla ilgili TFF yönetim kurulunun verdiği bir çok kararın Tahkim Kurulunda bozularak geri döndüğünü hatırlattı.

İşte uzman spor hukukçusu Av.Suat Cem Abanazır'ın tüm Türkiye'nin çıkacak karara kilitlendiği derbi maçıyla ilgili sporx.com'un sorularına verdiği cevaplar.

- Talimat tatil edilen müsabakalarla ilgili karar vermeye yetkili makamın TFF yönetim kurulu olduğunu söylüyor. Bu nihai kesin karar mı olacak?

Hayır. Bunun bir de Tahkim Kurulu ayağı var. İnsanlar bunu atlıyor. Teoride TFF yönetiminin vereceği karar değişebilir. TFF Yönetim Kurulu kararlarına karşı 7 gün içerisinde TFF Tahkim Kurulu'na başvuru hakkı söz konusu. Tahkim Kurulu'nun kararı bozma yetkisi var. 

- Peki, TFF yönetim kurulunun verdiği karara karşılık itiraz olması halinde Tahkim Kurulu farklı bir karar verebilir mi? Yani esasa göre inceleme yapar mı?

Tahkim Kurulu, kararı yerinde görmez ise dosyayı yeniden karar verilmek üzere Yönetim Kurulu'na geri gönderir. Yani farklı bir karar veremez. Zira aksi takdirde TFF Kanunu'nun Yönetim Kurulu'na vermiş olduğu yetkilerden birini gasp söz konusu olur.

- Yani burada kararı bozup geri gönderme mi olabilir?

Esasa göre inceleme konusunda farklı iki görüş var. Bir görüş, Tahkim Kurulu'nun olayın oluş şekli ve sonuçlarını dikkate alarak esasa yönelik bir kanaata vararak kararı bozabileceği yönünde. Örneğin 2007/2008 sezonunda oynanan Trabzonspor - Sivasspor maçının yarıda kalması ile ilgili kararda tam da bu olmuştu. Esasa yönelik bir hata olduğu belirtilerek Yönetim Kurulu kararı bozulmuştu. İkinci görüşe göre, Tahkim Kurulu yerindelik denetimi yapamaz; yalnızca kararın hukuka uygun olup olmadığı bakar. Yani, 'usule uyuldu mu', 'TFF'nin mevzuatı ve müsabaka görevlilerine yönelik talimatlarına uygun davranıldı mı' soruları dikkate alınır. Özellikle 2012 yılından sonraki Tahkim Kurulu kararlarında bu görüş ağır bastı. Bu noktada belirtmek gerekir ki, bu iki görüşten hangisinin üstün olacağı bu olayda kesin değil. Sonuçta verdiğim örnekler farklı Tahkim Kurullarının görüşleriydi. Önemli olan şu andaki Tahkim Kurulu'nun bu görüşlerden hangisine daha sıcak bakacağı.

- Geçmişte meydana gelen, sizin de hatırladığınız benzer karar var mı ? TFF'nin verdiği kararın Tahkim'den geri dönmesi gibi...

2012/2013 Sezonu'nda yarıda kalan Şanlıurfaspor - 1461 Trabzon maçıyla ilgili olarak buna benzer bir durum olmuştu. Yönetim Kurulu'nun kararı, esası doğrudan dikkate almayarak, yalnızca talimata yani hukuka uygun olmaması sebebiyle bozulmuştu ve yeniden karar verilmek üzere Yönetim Kurulu'na gönderilmişti.

- Peki Tahkim Kurulundan karar tekrar TFF yönetimine döndüğünde TFF yönetimi yine aynı kararı verebilir mi? Verirse ne olur?

Verebilir. Sonuçta bunu yapmalarını engelleyecek bir mevzuat hükmü yok. Bununla birlikte iki problem söz konusu olur. Birincisi, Tahkim Kurulu zaten büyük ihtimalle konunun yanlış yoldan ele alındığı kanaatine sahip olmuş ve kararında 'yeni bir karar oluşturulması için' ifadesini kullanmış olacak. Yani, 'bu karar bir daha önüme gelmezse daha iyi' diyecek. İkinci problem ise tamamen organizasyonel. Maçla ilgili kararın kesinleşmesi süreci ne kadar uzarsa Türkiye Kupası Finali o kadar geç oynanır. Yazın Dünya Kupası oynanacağı ve futbolcuların Milli Takım kamplarına gitmeleri için izin verilmesi zorunlu olduğundan takvim sıkışıklığı olma ihtimali yüksek.

Karakartal mobil uygulamasıyla spor haberlerine herkesten önce ulaşmak için tıklayın
Bizi Takip Edin
Karakartal Twitter Karakartal Facebook Page Karakartal RSS Karakartal İphone Karakartal Mobil
En çok okunan haberler
AVRUPA'DAN FUTBOL